Moederdag


10 mei 2015

Moederdag wordt op de tweede zondag in mei gevierd ter ere van het moederschap in Amerika, België, Nederland en vele andere landen. In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd, sinds 1913. In Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei – tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni. In Spanje wordt El dïa de la Madre de eerste zondag in mei gevierd. Moederdag werd in 1908 bedacht door Anna Jarvis uit West-Virginia in de Verenigde Staten. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid.

In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag tegenwoordig in het teken van het verwennen van moeder. Ze krijgt ontbijt op bed en cadeaus – tot vreugde van de middenstand – en huishoudelijke taken moeten door vader en de kinderen worden overgenomen. Vaak hebben de kinderen op school cadeaus gemaakt.

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag. Bij de oude Grieken behoorde het vereren van de moedergod Rhea tot de lenteriten. De katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

In het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelijke feestdag, te vieren op de vierde zondag in de vasten, de aanloop naar Pasen. Deze feestdag is mogelijk in de 13e eeuw geïntroduceerd door koning Hendrik III van Engeland.

In 1644 was er in Engeland voor het eerst ook sprake van een Moederdag zonder kerkelijke achtergrond. Pas in het midden van 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het succes kwam echter pas nadat Anna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders.

In 1908 organiseerde Anna Jarvis (1864-1948) uit Grafton, West Virginia de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother’s Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan, en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag.

Na de Eerste Wereldoorlog verspreidde de dag zich over de wereld. In Nederland begon de traditie rond 1925.
Enkele weetjes over moederdag:

*In Nederland staat Moederdag bij sommigen bekend als een initiatief van Adolf Hitler. Dat is onjuist. Wel is het zo dat het nationaal-socialisme de Moederdag in verband probeerde te brengen met de voortplanting van een zuiver ras.*Tegenwoordig is er in Amerika ook een schoonmoederdag die op de vierde zondag van oktober wordt gevierd.

Gezellige Moederdag lieve moeders.

Bron: Wikipedia

opdracht 10 mei Moederdag 2015

‘Vond je dit interessant? Deel het met je vrienden op Facebook, Twitter of LinkedIn’.Geef een reactie

Gerelateerde verkleedkisten