Weetjes voor kinderfeestjes!



1 oktober 2015

Is je kind jarig, dan hoort daar natuurlijk een kinderfeestje bij. Hoe lang moet zo’n verjaardagsfeestje duren en wie wordt er uitgenodigd? Met deze praktische weetjes is het allemaal zo geregeld.

Hoelang gaat het feestje duren?

Ongeveer drie uur is over het algemeen een mooie feestduur. Maar voor de beginners onder de feestvierders, de vier- en vijfjarigen, is twee à tweeënhalf uur vaak al een hele ruk. Maak, voordat je de uitnodigingen verstuurt, een inschatting van de tijd die alle activiteiten zullen vragen. Reken ongeveer een half uur voor de ontvangst van de gasten, het zingen, taart eten en uitpakken van de cadeautjes. Per spelletje moet je uitgaan van ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van het aantal gasten. Vaak willen kinderen een herhaling van het spelletje.
Knutselactiviteiten duren gemiddeld 15-30 minuten. Een speurtocht zal globaal zo’n anderhalf uur duren. Wordt er na afloop gezellig samen gegeten, dan komt er nog een klein half uurtje bij. Organiseer je het feest ergens anders, vergeet dan niet de tijd voor het vervoer mee te rekenen.

Hoeveel gasten nodig je uit?

‘Eén kind per leeftijd’ wordt vaak gezegd, dus bijvoorbeeld zeven kinderen voor een zevenjarige. Helaas gaat dit vaak niet op. Een zesjarige heeft zo al tien ‘allerbeste vriendjes’ die hij uit wil nodigen. Wat doe je dan? Ga in de eerste plaats af op je eigen incasseringsvermogen. Als je zeven kinderen het maximum vindt om het leuk te houden, wijk daar dan niet van af. Neem samen met de jarige de potentiële gastenlijst door en streep genadeloos iedereen weg met wie niet zeer regelmatig wordt gespeeld. Met wat onderhandelen moet het lukken om de ‘harde kern’ over te houden.

Bekijk ten tweede wat voor het kind het prettigst is. Een vierjarige doet u bijvoorbeeld beslist geen plezier met een enorme hoeveelheid gasten. Dit zal al snel teveel worden, met ruzie of gehuil als gevolg. Nodig dus hooguit vijf á zes kinderen uit als je kind jonger is. Houd er bovendien rekening mee dat de belangstelling voor de activiteiten op deze leeftijd beperkt houdbaar is. Na drie of vier spelletjes is het vaak al mooi genoeg geweest. Bovendien vinden de meeste kinderen het net zo leuk om gewoon lekker te gaan spelen. Liefst met het nieuwe speelgoed van de jarige… Vind je dit geen goed plan, leg het weg.

Een derde punt is de beschikbaarheid over eventuele hulptroepen. Leid je het feest in je eentje, dan is tien – wat oudere – kinderen nog net te doen. Worden het er meer, schakel dan een of twee helpers in. Of verdeel de groep onder in kleine groepjes van vier kinderen.

Wanneer uitnodigingen versturen?

Verstuur de uitnodigingen zo’n tien dagen tot een week voor het feest. Deel ze bij voorkeur niet in de klas uit of in het bijzijn van niet uitgenodigde kinderen. Verzend ze liever per post of bezorg ze samen met je kind. Een digitale uitnodiging via mobiel of email is ook een optie. Al is deze natuurlijk lang niet zo leuk en persoonlijk als een ‘echte’ uitnodiging.

Spelenderwijs cadeautjes uitpakken!

Jongere kinderen vinden het meestal leuk om van het cadeautjes uitpakken een spelletje te maken. Vrij populair is ‘1,2,3,4,5,6,7, wie mag mij een cadeautje geven?’ De jarige draait met dichte ogen en uitgestoken handen in de kring rond. Degene die hij of zij bij het laatste woord aanwijst, is aan de beurt. Of de kinderen verstoppen alle cadeautjes, waarna de jarige deze via aanwijzingen van de gasten (‘warm’, ‘koud’) mag zoeken. Ook leuk: Stop een briefje met een nummer erop in een ballon en blaas ‘m op. Hang de ballonnen aan een lijn. Geef alle kinderen eveneens een briefje met een nummer. De jarige prikt de eerste ballon stuk. Het kind dat hetzelfde nummer als het briefje in de ballon heeft, mag zijn cadeautje geven. Daarna prikt de gever een ballon stuk, etc.

Bron:J/M Ouders

‘Vond je dit interessant? Deel het met je vrienden op Facebook, Twitter of LinkedIn’.



Geef een reactie

Gerelateerde verkleedkisten